CAMWorks 2018

150 150 Manolito Peijnenburg

Vandaag werd er tijdens een webinar CAMWorks 2018 gepresenteerd door HCL Technologies. CAMWorks 2018 is een flinke update met vele nieuwe dingen en verbeteringen. Één van de grote verbeteringen is de interface. Er wordt meer gebruik gemaakt van de SOLIDWORKS property manager en de afbeeldingen in de dialoog schermen zijn nu veel begrijpelijker. Er zijn meer dan 1000 nieuwe afbeeldingen gemaakt. Bijna elk tekst veld heeft nu zijn preview bitmap.

Verder is er een compleet nieuwe surface milling engine. Een groot pluspunt in deze engine is dat je nu arc fitting kunt gebruiken voor 3D contouren. Tot op heden werden alle gekromde toolpaden opgedeeld in lijnstukjes. Hierdoor kan het NC programma erg lang worden. Nu wordt waar het kan de lijnstukjes vervangen door cirkel delen. Hierdoor wordt het programma korter en worden de toolpaden vloeiender gefreesd.

Als je nu een model schuin op je bed hebt liggen, dan werd in de oude versie het stock berekent aan de hand van de X en Y as. Dit kan worden opgelost door een sketch te gebruiken. In de nieuwe CAMWorks versie kun je per part het stock opgeven en deze volgens het assenkruis van het part laten berekenen. Je kunt nu ook makkelijker een assenkruis genereren en dit zelfs converteren naar een SOLIDWORKS assenkruis.

Tollerance based machining is ook flink verbeterd. Je kunt nu opgeven hoe bijvoorbeeld een passing maat moet worden bewerkt. Dit kan door het maat gebied op te geven, maar ook de ISO normering wordt herkend. Dus als je met SOLIDWORKS MDB een H7 gat hebt gedefinieerd, zal CAMWorks dit bewerken volgens het schema wat je hebt opgegeven. Je kunt voor surface milling een vlak een bepaalde ruwheid opgeven en dan kun je dit ook automatisch koppelen aan een bewerking schema welke weer is gekoppeld met de TechDB.

Het is nu mogelijk om zelf getekende gereedschappen te gebruiken om 3D te frezen. Dit kan een SOLDIWORKS part of assembly zijn of een STL. Ook voor het draaien kun je nu dit gebruiken.

Voor het eerst sinds de eerste CAMWorks versie in 1997, heeft de Technology database (TechDB) een compleet nieuwe look gekregen. Was het tot en met versie 2017 nog een MS Access look, nu ziet het echt uit als een geïntegreerde applicatie. Het is nu ook mogelijk om SQL Express te gebruiken als database. Dit is vooral handig als je met meerdere programmeurs de TechDB wilt delen. Maar er kan ook nog gewoon de Access database worden gebruikt.

Er werd ook nog even stil gestaan bij SOLIDWORKS CAM. De mensen van CAMWorks zijn trots dat SOLIDWORKS heeft gekozen voor CAMWorks als hun CAM engine. De interface van SOLIDWORKS CAM is vrijwel gelijk aan die van CAMWorks. Een model wat in CAMWorks is geprogrammeerd, kan ook worden geopend in SOLIDWORKS CAM en andersom. De functies die niet beschikbaar zijn in SOLIDWORKS CAM worden suprresed.

Er zijn nog veel meer verbeteringen. Meer informatie als CAMWorks 2018 wordt gereleased.